Tiedote 16.1.2023 Muutoksia akuuttivastaanoton toiminnassa, erillinen infektiovastaanotto päättyy

Hoitajan ja lääkärin akuuttivastaanoton uudet tilat löytyvät maanantaista 16.1. lähtien A-aulasta(työterveyshuollon siipi, kulku pääovelta oikealle kanttiinin ja ensiavun aulan ohi käytävän päähän).

Erillistä infektiovastaanottoa ei ole enää Jämsän pääterveysasemalla. Erillistä koronanäytteenottopistettä ei myöskään jatkossa ole. Tarvittaessa näyte otetaan testauskriteerien mukaisesti akuuttihoitajan vastaanotolla, erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla.

Hengitystietulehduksia (korona, influenssa ja muut virustaudit) on liikkeellä paljon. Lievissä hengitystietulehdusoireissa ohjataan välttämään kontakteja, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Useimmiten koronainfektiota voi hoitaa oireenmukaisesti, kuten muitakin äkillisiä hengitystieinfektioita.
Linkki kotihoito-ohjeisiin: Hengitystieinfektioiden itsehoito (Terveyskylä)

Mikäli tarvitaan hoitajan tai lääkärin arviota, suositellaan olemaan yhteydessä omaan työterveyshuoltoon tai terveysasemien hoitajapuhelinpalveluun, josta asiakas voidaan ohjata tarvittaessa etävastaanotolle tai hoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jos tarvitaan tutkimusta vastaanotolla. Ensiapupäivystykseen ohjataan, jos on vaikeita oireita tai yleistila laskenut.

Koronatestiin avoterveydenhuollossa ohjataan seuraavien kriteerien mukaan:
• Riskiryhmät, joilla on erityisen suuri riski saada vaikea koronavirusinfektio ja joille suositellaan varhaista viruslääkehoitoa (Positiivisen kotitestin varmentamista pcr-testillä ei tarvita lääkkeen aloittamiseksi)
• Raskaana olevat
• Potilastyötä tekevät sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät tarvittaessa Tartuntatautitodistuksia ei enää tehdä tartuntatautipäivärahan hakemiseksi, tämä poistunut 1.1.2023.

Ajanvaraus ja ohjaus hoitajan tai lääkärin vastaanotolle

Aika voidaan varata hoitajalle tai lääkärille vastaanottojen kiireajoille tai akuuttivastaanotolle.

Mikäli asiakkaalla on flunssaoireita (nuha, yskä, limaisuutta), on hyvä muistaa koronaepidemian aikaiset hygieniaohjeet, yskimishygienia ja käsien desinfektio. Suosittelemme käyttämään maskia ja pitämään odotustiloissa etäisyyttä muihin potilaisiin.

Akuuttivastaanotto on sijoitettu uuteen paikkaan ensiavusta erillisellä odotustilalla, jotta etäisyyksien pitäminen mahdollistuu paremmin. Pyrimme sijoittamaan odotustiloissa tuolit riittävälle etäisyydelle toisistaan ja käsidesin saataville, maskin saa tarvittaessa tullessa.

Akuuttiajoille saapuminen toivotaan tapahtuvan mahdollisimman lähellä omaa varattua aikaa, jotta vältettäisiin odotustilojen ruuhkautuminen.

Koronarokotukset terveysasemilla ajanvarauksella

THL:n suosituksen mukaisesti koronarokotteiden perussarjan sekä kolmannen ja neljännen rokoteannoksen antamista jatketaan niille, keneltä rokoteannoksia vielä puuttuu. Koronan tehosterokotukset ylläpitävät suojaa vakavaa tautia vastaan. Jos henkilö ei saanut syystalven tehosterokotusta vuonna 2022, hän voi hakea sen vuoden 2023 puolella. Kun henkilö on saanut syksyllä yhden varianttirokotteen tehosteannoksen, hän ei enää tarvitse uutta varianttirokoteannosta ennen mahdollisia seuraavia suosituksia.

Rokotusajan voi varata sähköisesti tai puhelimitse p. 040 7560 744 (arkisin klo 12-14).

Voimakkaasti immuunipuutteisten 5–11-vuotiaiden perussarjaan on lisätty kolmas rokoteannos

Jatkossa kaiken ikäisten voimakkaasti immuunipuutteisten perusrokotussarjaan suositellaan kolmea rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien. Aiemmin 5–11-vuotiailla perusrokotussarjaan kuului vain kaksi annosta. Lasten koronarokotuksia annetaan neuvolassa ajanvarauksella.

Palvelujohtaja Sisko Tiirinen

Johtava ylilääkäri Titta Frantsila

Koronarokoteannokset THL