Kuinka varaudun koronavirusepidemiaan, kun sairastan keuhkosairautta

Koronavirus voi aiheuttaa vakavamman taudin erityisesti iäkkäille henkilöille, joilla on huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus, kuten astma tai keuhkoahtaumatauti.

Mahdolliseen infektioon voi varautua huolehtimalla keuhkosairautensa hyvästä hoitotasapainosta yleisten varotoimien lisäksi. Myös tupakointi on riski saada koronaviruksen aiheuttama vakavampi taudinkuva. Astman/keuhkoahtaumataudin lääkitystä tulisi jatkaa myös koronavirusepidemian ajan. Hengitettävät kortisonipohjaiset lääkkeet ovat astman hoidon perusta ja niitä tulisi käyttää lääkärin ohjeen mukaan.

Liikunnan säännöllistä harrastamista suositellaan edelleen. Liikuntaa voi harrastaa kotona sisätiloissa ja ulkona voi lenkkeillä, kunhan välttää sosiaalisia kontakteja. Lisäksi suosittelemme varautumaan, että kotoa löytyy keuhkosairauteen käytössä olevia lääkkeitä riittävästi, jotta esimerkiksi mahdollisen hengitystietulehduksen aikana ei ole välttämätöntä asioida apteekissa.

Mistä tiedän, onko keuhkosairauteni hoito riittävä?

Sähköisesti täytettävällä astmatestillä voit tarkistaa, onko astmasi hyvässä hoitotasapainossa.

Keuhkoahtautataudin hoitotasapainoa voit arvioida täyttämällä sähköisesti keuhkoahtaumatauti-testin.

Tarvittaessa voit olla puhelimitse yhteydessä hoitajaasi tai terveyskeskukseesi, jotta keuhkosairautesi hoitoa voidaan tarvittaessa tehostaa. Jos sinulla on hengenahdistusta tai yskää, joka ei mene ohi keuhkosairautesi hoitoon käytettävillä lääkkeillä tai yleiskuntosi huononee, on syytä hakeutua hoitoon.

Huomioi nämä varotoimet, joilla viruksen leviämistä voidaan välttää ja hidastaa Suosittelemme noudattamaan hyvää käsi-, yskimis-, sekä aivasteluhygieniaa, välttämään sosiaalisia kontakteja ja kaikkea matkustamista. Näillä toimenpiteillä suojelet itseäsi ja muita riskiryhmiin kuuluvia koronavirustartunnalta ja hidastat epidemian leviämistä.