E-lääkäripalvelut eli etälääketieteen keinoin tapahtuvat lääkäripalvelut aloitettu Jämsässä

Tiedote 28.11.2018

Ensimmäiset etävastaanotot avattiin kuntalaisten käyttöön maanantaina 26.11.18. Etälääkäripalvelut tuottaa Pihlajalinnan etälääketieteellinen yksikkö Pihlajalinna Doctagon. Jämsän vastuulääkäreinä toimivat kokeneet erikoislääkärit.

Etälääkärin vastaanotolla voidaan hoitaa akuutteja sairauksia tai perussairauden pahenemisvaiheita, jotka vaativat lääkärin arviota ja hoitoa kiireellisesti samana tai seuraavana päivänä. Tyypillisiä akuutteja oireita ovat esimerkiksi ihottumat, hyönteisenpuremat, allergiat, migreenikohtaukset ja erilaiset iho/hengitystietulehdukset. Etälääkärin vastaanotolla hoidetaan myös perus- ja pitkäaikaissairauksien seurantaa, ja laaditaan terveys- ja hoitosuunnitelmia esimerkiksi verenpaineen, diabeteksen, astman ja sydänsairauksien hoidossa. Etälääkäri antaa ohjausta ja neuvontaa, käy läpi tutkimustuloksia ja uusii pitkäaikaissairauksien reseptejä.

Palvelu toteutetaan puhelimitse tai videoyhteyden avulla. Alkuvaiheessa kivijalan palvelumallissa asiakas asioi terveysasemalla hoitajan vastaanotolla, jossa on valmius ottaa yhteys etälääkäripalveluun. Hoitaja valmistelee vastaanoton esitietoineen ja on tarvittaessa mukana etävastaanotolla käyttäen pika- ja etädiagnostiikkaa etälääkärin tueksi.

Myöhemmin ensi kevään aikana asiakas voidaan ohjata ajanvarauksessa suoraan etälääkärille, mikäli asia on hoidettavissa etäkanavassa ja asiakas näin myös toivoo. Asiakas saa linkin etävastaanotolle sähköpostiinsa ja voi näin kirjautua videovälitteiselle etävastaanotolle esimerkiksi kotoa käsin. Etävastaanoton tekniset vaatimukset asiakkaalle ovat riittävä nettiyhteys ja tietokone, jossa on mikrofoni ja kamera. Kaikkea tietoa käsitellään turvallisilla palvelimilla.

Marras-joulukuun aikana kehitämme etälääkäripalvelua yhdessä Pihlajalinna Doctagonin kanssa ja lisäämme vähitellen vuoden 2019 alusta etälääkärivastaanoton päivittäiseksi. Palvelu on alkuun käytössä arkisin virka-aikaan, jatkossa mahdollisesti laajemminkin, mikäli ajoille on kysyntää. Perinteinen vastaanottotoiminta terveysasemilla jatkuu ennallaan, eli mahdollista on jatkossakin asioida hoitajan ja lääkärin vastaanotoilla entiseen tapaan. Uudenaikaisten palvelumallien myötä voimme nyt kuitenkin tarjota asiakkaillemme palveluita monipuolisemmin. Toivomme asiakkailta aktiivisesti palautetta uuden palvelun käyttöönotosta ja kokemuksista etävastaanotolta.

28.11.18 Titta Frantsila, johtava ylilääkäri, Jämsän Terveys